Asasinate care au schimbat lumea-sec. XX( continuare)

-10 iunie 1924-Giacomo Matteotti  deputat si secretar general al partidului socialist Italian, este ridicat de un grup paramilitar fascist si apoi ucis pentru ca a denuntat la Camera nereguli din partea lui Mussolini care a anulat alegerile.

-6 mai 1932-presedintele Republicii Franceze , Paul Doumer, este asasinat la Paris de catre Paul Gorgulov, refugiat rus anticommunist. Grav ranit de mai multe gloante , presedintele moare dupa cateva zile. Recunoscut ca nebun paranoic ,Gorgulov sustine ca vroia sa se razbune pe  Franta care nu avea intentia de a interveni in Rusia impotriva bolsevicilor.

-9 oct 1934- dupa o vizita oficiala la Marsilia, Alexandru I Karadjordjevic, regele Iugoslaviei, este ucis  de aproape de  catre un terorist bulgar, Vlado Cernozemki ,membru al organizatiei  revolutionarilor macedonieni si bratul armat al miscarii nationaliste croate. Este ucis si ministrul francez al Afacerilor  Externe, Louis Barthou, care era present.

-20 august 1940 -Lev Davidovici Bronstein , zis Trotski, conducator comunist apropiat al lui Lenin si opozant violent al lui Stalin, este expulzat din Uniunea Sovietica in 1929. Dupa ce gaseste refugiu in Mexic, unde fondeaza in 1938 Internationala a IV-a, este ucis in Mexico de catre Ramon Mercader, agent sovietic , probabil la comanda lui Stalin.

-30 ianuarie 1948- avocat,filozof si om politic, Mohandas Karamchand Gandhi , zis Mahatma ( suflet mare) , este ucis la 79 de ani pe o strada din New Delhi , atins de trei gloante trase de un extremist hindus ,Naturam Godsi. De mai multe ori intemnitat pentru ideile si actele sale, partizan al non-violentei, sef spiritual si reformator social , Gandhi a participat la negocierile care au avut ca rezultat la 15 august 1947, proclamarea independentei indiei.

-20 iulie 1951:regele Abdallah al Iordaniei este ucis in partea araba a Ierusalimului de catre extremisti religiosi si nationalisti, sustinatori ai fostului mufti Hadj Hamin Husseini. Se temeau ca o sa inceapa negocierile cu Israelul.

-17 ianuarie 1961: liderul Miscarii Nationale Congoleze, Patrice Emery Lumumba,devenit Prim-ministru in iunie 1960 este executat la  Katanga dupa ce fusese eliminat din guvern printr-o lovitura de stat, in septembrie 1960. Executia este atribuita serviciilor secrete ale  guvernului Belgian. Figura de frunte a luptei anticolonialiste africane si a independentei tarii sale Congo, Lumumba este astazi considerat un erou in tara sa. Ziua mortii sale a fost declarata sarbatoare nationala in Congo-Kinshasa.

-22 noiembrie 1963: John Fitzgerald Kennedy al 35 -lea presedinte al Statelor Unite,  intr-o deplasare oficiala la Dallas , Texas, este asasinat la 46 ani de catre un veteran al marinei USA, Lee Harvey Oswald. Doua zile mai tarziu  pe 24 noiembrie, Lee Harvey Oswald este ucis in timpul transferului catre inchisoare de catre Jacob Rubinstein, zis Jack Ruby.Circumstantele si cauzele adevarate ale asasinatului lui Kennedy raman inexplicabile si in bezna  pana in zia de azi, numeroase elemente ale dosarului nefiind facute publice, iar ipoteza planeaza inca asupra unui eventual complot pus la cale de catre CIA, FBI si mafie.

Alte personalitati asasinate:Serghei Kirov, secretar al partidului communist  (la 1 decembrie 1934). Cancelarul Austriei Engelbert Dollfuss (la 25 iulie 1934).Poetul si compozitorul spaniol Federico Garcia Lorca(la 18 august 1936). Deputatul monarhist spaniol José Calvo Sotelo ( la 13 iulie 1936). Contele suedez Folke Bernadotte, mediator ONU intre  Israel si tarile arabe ( la 17 septembrie 1948). Malcom Little , zis si Malcom X, liderul americanilor negri ( la 21 februarie 1965). Robert Kennedy,senator American si  fratele presedintelui John F. Kennedy, el insusi candidat la Casa Alba ( la 6 iunie 1968).

Va continua…………………………….