Superstitiile,intre credinta si stiinta

superstitii trifoiIntr-o lume moderna, dominata de tehnologii avansate ,superstitiile constituie parte foarte indepartata a mostenirii umane, incat pana si scepticii se adapteaza uneori acestora. Aceste ,,credinte populare” au impregnat limba noastra, cultura si uneori formulele de politete sau regulile de zi cu zi. In mare parte , insotim diverse acte sau gesturi fara a le cunoaste sensul sau originea, insa , curios, toate aceste superstitii au o explicatie istorica care dovedeste logica si bunul simt.

Va invit, asadar, sa intram putin in lumea superstitiilor, amintindu-ne poate de expresii ale bunicilor sau strabunicilor nostri, expresii care pot fi pur individuale sau culturale.

Superstitii raportate la obiectescara

1-Sa treci pe sub o scara;este probabil una dintre superstitiile cele mai raspandite in lume.  Originea de baza se presupune ca ar veni din faptul ca scara formeaza cu peretele un triunghi. Inca din antichitate , multe societati considerau ca triunghiul format reprezenta o zona sacra si magica, iar invadandul se considera o profanare. Religia Catolica a transpus aceasta credinta asimiland triunghiul cu Sfanta Treime.

Mai mult decat o superstitie, este vorba de  bun simt. Sa treci pe sub o scara poate fi periculos , riscand sa-ti cada in cap o unealta cu care se lucreaza.

2-Sa deschizi o umbrela sub acoperis:umbrela sa deschizi o umbrela  in casa este un act care atrage raul, considerat astfel o blasfemie. Cel care facea acest lucru murea pana la sfarsitul anului.

Dar , conform unei explicatii logice, balenele din care era facuta umbrela  pot sa te raneasca, sa te zgaraie sau sa-ti intre in ochi.

superstitii potcoava3-Sa gasesti o potcoava: daca gasesti din intamplare o potcoava in drumul tau, trebuie s-o arunci peste cap si sa-ti spui o dorinta. O potcoava atarnata deasupra usii era considerata dintotdeauna ca va apara casa de rele. In Evul Mediu, femeia acuzata de vrajitorie era insemnata cu o potcoava  , pentru a impiedica invierea sa. Alta superstitie privind potcoava, este ca trebuie atarnata cu picioarele in sus, in forma de ,,U” , atarnata in jos bunastarea te va ocoli.

4-Sa pui patul cu picioarele orientate catre usa,este un semn de rau augur. Nu e asa de greu de inteles, dat fiind faptul ca mortul se scoate din casa cu picioarele inainte.

5:Sa spargi o oglinda:oglinda spartaeste una dintre superstitiile cele mai raspandite si dintre credintele populare comune , aducand lucruri terifiante in urmatorii 7 ani. Pentru a schimba soarta, ar trebui sa aduni toate cioburile si sa le arunci intr-o apa de munte.

6-Sa spargi un pahar:aduce noroc. Cate cioburi , atatia ani de bunastare.

7-Un tablou care cade:desprinderea unui tablou de pe perete, este un semn de rau augur,iar daca se nimereste sa cada de-a latul, este catastrofal  pentru proprietarul lui. Ideea isi are originea in Grecia, si se credea ca daca portretul unui monarh cadea pe jos, era de rau augur si ca persoana pe care-l reprezenta o sa moara in scurt timp.

8-Sa versi sare pe masa:sare pe masaeste considerata si in zilele noastre un semn rau, semn ca va incepe o cearta. Diverse guri spun ca aceasta superstitie isi are originea in tabloul lui Leonardo Da Vinci, ,,Cina cea de Taina” unde se poate vedea ca in fata lui Iuda Escariotul se afla o solnita rasturnata, Iuda fiind cel care l-a vandut pe Iisus pentru 30  de arginti. Daca vrei sa schimbi soarta rea, trebuie sa arunci imediat peste umarul stang un pic de sare.

9-Sa arunci monede intr-o fantana sau intr-un put: se spune ca este pentru indeplinirea dorintelor, fiind asimilate cu Dumnezeu si cu revenirea ta la Divinitate.

10:Sa nu incrucisezi niciodata doua cutite:credinta vine de la simbolismul atribuit Crucii, care face trimitere la moartea lui Iisus Christos.

11:Sa lasi foarfecele deschise atrage raul:se zice ca atunci cand nu le folosesti , foarfecele trebuie sa ramana inchise. Explicatia din zilele noastre ar fi ca ai putea sa te ranesti in ele.

12-Sa pui painea intoarsa pe masa. Este o superstitie foarte raspandita, la tara, unde este de neconceput sa vezi pe masa o paine asezata invers. Sa o scapi pe jos este si mai rau. Painea  reprezinta Corpul lui Iisus, iar gestul acesta este luat ca o ofensa. Este deasemenea cunoscut faptul si in zilele noastre , ca este bine inainte de a taia painea sa-i faci o cruce cu varful cutitului. Sigur a-ti vazut-o pe bunica facand acest lucru.

13-Sa maturi dupa apusul soarelui: matura in fata usii si vei impiedica spiritele rele sa intre in casa.Dar nu face asta niciodata dupa apusul soarelui , de Ziua Mortilor, deoarece ai putea da o lovitura in sufletul cuiva care nu ar aprecia asta.

14-Sa aprinzi 3 tigari cu acelasi chibrit sau bricheta. Iata o superstitie pe care majoritatea  fumatorilor o respecta . Superstitia dateaza din  Primul Razboi Mondial 1914-1918. In transee soldatii se miscau in timp ce fumau. Pe  celalalt front  de lupta soldatii inamici reuseau sa-i repereze datorita flacarii de chibrit care aprindea prima tigara, a doua era vizata iar la a treia trageau.

Superstitiile si animalele

superstitii

1-  Sa-ti treaca prin fata o pisica neagra: si in zilele noastre , daca iti trece prin fata o pisica neagra te gandesti ca o sa-ti mearga rau. Frica de pisica apare in Europa Evului Mediu cand Biserica a omorat  toate pisicile , indiferent de culoare. Ele erau percepute  ca  prieteni ai vrajitorilor si vrajitoarelor. Inchizitia a ars pisicile pe capete, exterminarea lor ducand la favorizarea epidemiei de pesta neagra, care a decimat Europa in urma inmultirii sobolanilor, datorita faptului ca pradatorul lor natural nu mai exista.

2-Sa porti o laba de iepure: numeroase persoane din zilele noastre au ca purtator de noroc (talisman) o laba de iepure atasata la chei sau agatata de oglinda retrovizoare a masinii. Iepurele este un animal dragut, care se reproduce foarte rapid, simbolizand fertilitatea si prosperitatea. Cautatorii de aur foloseau o laba de iepure pentru recuperarea  faramiturilor de metale pretioase care tapitau siturile unde sapau.

3-O buburuza sa se puna pe tine: daca o buburuza ti se aseaza pe mana, frunte sau degete , este un semn de noroc si bunastare. O istorioara spune ca in Evul Mediu daca o buburuza (supranumita atunci Animalul Domnului) se punea pe gatul unui condamnat la moarte in momentul cand era executat, regele vazand un semn Divin il gratia.

Superstitiile si plantele

superstitii trifoi1)Sa gasesti un trifoi cu 4 foi. Sinonim cu noroc si bani, figureaza  impreuna cu potcoava  pe primele intre purtatoarele de noroc. La un moment dat  trifoiul cu 4 foi devine simbolul norocului.  Normal , trifoiul are doar 3 foi. Raritatea celui cu 4 foi a facut sa fie renumit si sa-i dea alt sens. In natura ne intalnim cu aceasta ,,anomalie” in proportie de 1 la 10000!!!!! Sunt atribuite  valori simbolice fiecarei frunze de trifoi:prima este speranta,a doua este credinta, a treia este dragostea si bineinteles a patra……norocul.

O alta superstitie raportata la plante este ca daca pui in geam un cactus, relele nu vor intra in casa.

2)Acel….13 …..si superstitiile13

Frica de numarul 13 este binecunoscuta in societatea occidentala ca si purtatoare de rau. In anumite tari, de exemplu Statele Unite, nu exista al 13-lea etaj la blocuri, nici la hoteluri, sau apartamentul cu numarul 13, liniile aeriene internationale prefera sa scoata numarul 13 din ordinea randurilor, sau la cinema nu gasesti sala numarul 13. O alta interpretare a numarului 13 vine din legendele nordice care vorbesc de 13 spirite ale raului: venirea Anticristului apare in  capitolul 13 al Apocalipsei, in jocul de tarot  numarul 13 este ,,arcana fara  nume” sau ,,mortul” este reprezentat de un schelet , cartea ceasta daca o tragi este de rau augur.

superstitii 13Vineri 13…….

3)Superstitia cu ,,vineri 13″ uneste de fapt doua superstitii, iar cea legata de 13 alaturi de ziua de vineri nu poate fi decat nefasta. In Roma Antica, vinerea era ziua in care erau executati condamnatii la moarte. Dupa traditia biblica, a fost un ,,vineri 13″ ziua in care Eva la ademenit pe Adam cu marul, sau Noe a lansat arca pe valuri, iar Templul lui Solomon a fost distrus si Iisus a fost rastignit tot intr-o vineri. A fost ,,vineri 13 ” in octombrie 1307 cand a inceput masacrul templierilor. Apoi este o alta origine a superstitiei  in mitologia nordica.Vinerea se sarbatoreste  Freya sau Frigga, femeia lui Odin regele si regina zeilor.

In vechea greaca frica de  ,,vineri 13″ se numeste ,,paraskevidekatriaphobie” :este cel putin un ,,vineri 13″ in calendar intr-un an, dar nu pot fi mai mult de 3. Cum ,,vineri 13″  este asociat cu prevestiri sumbre , consideram ca in curand acesta se va anula si vom trai un ,,vineri 13″ cu noroc, deoarece numeroase persoane pariaza pe acest numar la jocurile de noroc.

4)13 la masa: aceasta superstitie vine din Biblie unde Iisus si cei 12 apostoli se aseaza la masa intr-o seara de vineri , iar Iuda care este cel de-al 13-lea  il tradeaza pe Iisus si in mai putin de 24 de ore  dupa aceasta cina, Iisus este rastignit. Apoi, cine invita 13 persoane la masa , trebuie sa se astepte la raul care se va abate asupra lui.

5)Cifra 77:in toate culturile si religiile, numarul 7 este considerat numarul divin care simbolizeaza  magia si norocul.Sunt 7 zile intr-o saptamana, 7 culori in curcubeu, 7 planete clasice, 7 minuni ale lumii, 7 pacate capitale, 7 ritualuri…. Dar si 7 scene ale Apocalipsei , 7 plagi  in Egipt…..

Numarul 7 este numarul perfect  pentru ca este format din cifra 4( 4 elemente alcatuiesc lumea fizica:pamant, apa ,foc si aer)  si din cifra 3 (Trinitatea , care se regaseste in numeroase religii:Osiris, Isis si Horus pentru egipteni. Tatal, Fiul si Sfantul Duh (Spirit)  pentru crestini). Reprezinta deci el insusi  uniunea si armonia perfecta intre pamant si  divinitate.Se spune ca norocul unei persoane se schimba la fiecare 7 ani . Unul dintre cele mai bune prevestiri  sunt pentru persoanele nascute pe data de 7 a lunii, un plus avand  cei nascuti in luna a saptea, 7 iulie.

Superstitiile si culorile

      1) Albul-   In occident el simbolizeaza puritatea, virturea si castitatea. Este si motivul pentru care rochiile de mireasa au aceasta culoare.Albul este de asemenea si culoarea iernii, giulgiul este alb de asemenea  ca simbol al imortalitatii si a noii vieti care precede renasterea in primavara. In India , albul este culoarea doliului.

2)Negrul- In inconstientul colectiv al omului occidental, aceasta culoare simbolizeaza raul,mizeria,blestemul, moartea. Deoarece este asociat cu obscuritatea si fortele raului , dar si al doliului, negrul este perceput ca un rau. In schimb , sutana neagra a preotilor simbolizeaza umilinta si caritatea.

3)     Verdele-Atrage raul si nenorocirea asupra celui care-l poarta ( eu ador verdele). Este de asemenea culoarea smaraldului, piatra pretioasa care are reputatia de purtator de rau (se poate sparge usor). In occident verdele este privit cu reticenta deoarece in Evul Mediu era culoarea nebunilor si al vrajitoarelor. Se considera dupa secolul al XIII-lea , culoarea diavolului.

In Anglia de exemplu nu se apreciaza faptul ca mergi la o nunta imbracat in verde.

In China , daca porti verde este de bun augur.

La musulmani , verdele , culoarea Profetului , poarta noroc.

Superstitii urmate de actiuni

1)Ochiul rau sau ,,privirea ucigatoare” este o superstitie pe care o gasim practic in toate culturile. ,,Ochiul rau” este foarte prezent in bazinul mediteranian unde , de exemplu in Corsica, este asociat cu magia alba. In Roma anticha se obisnuia sa faci un gest cu mana( sa incrucisezi degetele) pentru a evita ochiul rau. ,,Mana Fatimei ” sau Hamsa, este o amuleta pentru a se proteja impotriva ochiului rau.

2)Sa bati in lemn-este o alta superstitie cu care speri ca te salvezi de rau. Aceasta practica , de a atinge lemnul exista inca din Persia, unde in secolul VI inainte de Christos, atingand un lemn te puneai sub protectia zeului Atar. Aceasta superstitie a fost apoi adoptata de crestini, facand referinta la Crucea pe care a fost rastignit Iisus. O alta explicatie vine din Statele Unite, unde cu 4000 de ani in urma  indienii  venerau stejarul, considerandul casa zeilor.

  3) Sa incrucisezi degetele-degete incrucisateCand ne punem o dorinta sau cand spunem o minciuna, ori cand vrem sa avem noroc, incrucisam degetele. Acest gest dateaza din vremea primilor crestini persecutati, care incrucisau degetele ca semn al Crucii si recunostinta reciproca.

 4)Sa te ridici din pat cu piciorul stang-prin extensie, sa intri intr-un loc cu piciorul drept, nu lasi nimic la voia intamplarii. In secolul al XIX-lea, nici un pescar nu urca intr-o ambarcatiune pe la babord. Aceasta superstitie este nascuta din principiul ca toate lucrurile de stanga sunt contra naturii, ciudate. Pentru a evita raul ,era suficient sa faci semnul Crucii de 3 ori si sa te culci la loc repede, apoi sa te ridici si sa pui jos piciorul drept.

5)Sa calci cu piciorul stang intr-o baliga de caine-aceasta credinta este raspandita inca in sanul civilizatiilor europene. Stanga este domeniul Raului, al lui Satan insusi. Sa mergi printr-o baliga de caine cu piciorul stang este deci o umilinta a Raului, care ofensat, pleaca furios si-l lasa in pace pe cel care a facut acest gest.

6) ,,Sanatate” sa spui cuiva care stranuta-din vechime inca, stranutul era simbolul unor maladii diferite , deci se obisnuia sa spui ,,Domnul sa te binecuvanteze”. Dar cand pesta neagra a lovit in jurul anului 1348, stranutul a fost interpretat ca semn al unei boli sau infectii.

7) Sa pui mana la gura cand casti-de la credinta uitata in timp s-a nascut o regula de politete. Altadata, se credea ca gura era privilegiata, de aceea demonii o preferau ca sa intre in corp. De aceea daca cascai, trebuia sa-ti acoperi gura.

8) Scuipatul-era considerat benefic pentru sanatate. Credem ca scuipatul permite evitarea multor boli. Insusi Plinius vorbeste despre asta in ,,Istoria naturala”. Stiati ca datorita acestei credinte, sunt numerosi cei care inainte de a realiza ceva care cere efort, scuipa in maini, pentru asi mari forta?

9)Sa sufli in lumanare-este aducator de noroc, daca o sufli intr-o  suflare.  In Evul Mediu german, a aparut ideea de a pune pe torturile aniversare atatea lumanari cati ani implinea  sarbatoritul, plus una. Pentru a lasa in urma anii trecuti si a trece la un an nou, trebuia sa sufli toate lumanarile .

  10)Sa atingi pomponul rosu al beretei unui marinar- aceasta permitea sa ai 48 de ore de noroc, cu conditia ca marinarul sa nu observe. Trebuia sa atingi pomponul cu indexul de la mana stanga. Daca marinarul isi da seama ca o domnisoara a atins pomponul ,el poate sa-i ceara un sarut. Daca in aceeasi zi  poate sa atinga 3 pompoane, este echivalentul a trei saptamani de noroc.

11)Sa atingi cocoasa unui cocosat-este purtatoare de noroc. Potrivit unei pareri foarte raspandite anterior, persoanele deformate erau considerate diabolice din natura, datorita crudei realitati.Astfel, atingand ,,,cu sinceritate” o persoana asa monstruoasa, pui de partea ta forte invizibile ale naturii. Daca regii  altadata, alegeau un cocosat ca si bufon la curte, nu era neaparat pentru a se distra, ci mai curand de a atrage asupra lor favoruri ale norocului.

 12)Sa-ti pui o dorinta pe o geana cazuta-iti doresti sa se indeplineasca, desigur. Se spune ca Diavolul colectioneaza gene, deci sa piarda una este in mare primejdie. Deci daca vedeti geana cuiva cazuta, o luati repede , suflati peste ea si puneti-va o dorinta.

Superstitiile si casatoria

mire si mireasa1)Sa vezi mireasa inainte de ceremonie:mirele nu trebuie sa vada mireasa inainte de casatorie, sau cand se priveste in oglinda. E ca si cum ai anticipa evenimentele , atragand ghinionul.  O alta explicatie la faptul ca mireasa nu se poate uita in oglinda imbracata complet inainte de ceremonie, este faptul ca prin aceasta isi protejeaza imaginea inainte de a se casatori si Domnul nu poate pune la indoiala dreptul ei de a se casatori. Daca totusi vrea sa se uite in oglinda, mireasa trebuie sa renunte la manusi sau la orice alta piesa de vestimentatie, ca sa nu fie total imbracata.

2)Sarutul mirilor la finalul ceremoniei-acest moment este asteptat de toata lumea si incurajat foarte tare de invitati. Sarutul, este considerat consumarea mariajului. In antichitate insa, consumarea mariajului se facea in mod public, iar tinerii casatoriti faceau dragoste in fata invitatilor, dovedind prin aceasta consumarea casatoriei. Ce ati zice daca s-ar reintroduce acest obicei? Glumesc desigur!?

3) Sa arunci orez-de exemplu in Maramures la mine se arunca grau, ca sa le poarte mirilor noroc. Acest obicei se facea cand proaspetii casatoriti ieseau din biserica. La origine , taranii au fost cei care au dat curs acestui obicei aruncand in miri cu mici bucati de prajituri, ca sa aiba noroc si bunastare. Mai tarziu , le-au inlocuit cu boabe de grau sau orez, simbol al fertilitatii si fecunditatii. In zilele noastre, se mai obisnuieste sa se arunce cu petale de trandafiri sau confeti, iar cei mai romantici aleg sa lanseze porumbei albi.

4) Aruncarea buchetului-mireasa obisnuieste sa arunce peste cap buchetul ei, iar domnisoara care-l va prinde, se spune ca se va casatori urmatoarea.

 5)Mirele trece pragul cu mireasa in brate:se crede ca acest gest protejeaza noii casatoriti de eventuale vraji.

6) Luna de miere: acest voiaj dupa nunta este simbolul traditional al iubirii si fericirii in cuplu.

  7) Sa-ti pierzi verigheta:este semn rau , de ruptura, despartire, divort.

Superstitiile despre moarte

 1) Sa inmormantezi pe cineva vinerea, este de rau augur atat familiei cat si mortului.Iisus a murit vinerea.

2)Sa opresti ceasurile din casa cand cineva trage sa moara:este o credinta care nu a disparut in totalitate inca. Daca o persoana este pe moarte, trebuie oprite toate ceasurile.

 3) Sa acoperi oglinda din camera mortului:la tara se obisnuieste inca acoperirea oglinzii sau a tuturor oglinzilor din casa, ca mortul sa sa aiba posibilitatea de a invia.

Superstitiile si meseriile

Daca e sa vorbim despre meseriile care sunt mai mult decat prezente cand  vorbim despre legatura cu superstitiile, ei bine, vorbim despre oamenii marii si oamenii de teatru.

 Marinarii, sunt pe un vapor intotdeauna inconjurati de toate protectiile posibile pentru a face fata multiplelor pericole cu care se confrunta in drumurile lor peste mari.

    1) Iepurele-este probabil cel mai detestat animal de catre oamenii marii si nici nu se poate pronunta cuvantul ,,iepure ” pe un vapor. Motivul? Toate corzile si franghiile de pe vapor sunt facute din canepa, deci un iepure cu dintii lui le-ar putea roade cu usurinta, ceea ce ar duce la naufragiul navei. Asadar………

2)Sobolanii-inca un cosmar pentru marinari. Pe nave , aceste rozatoare periculoase sunt purtatori de paraziti si boli,devorand  totul in cale , sunt un adevarat flagel.Pe de alta parte insa, o nava fara sobolani este putin nelinistita, deoarece sobolanii in fata pericolului sunt primii care parasesc nava. Deci si plus si minus.

 3)Franghia-pe un vapor , cuvantul ,,franghie” sau ,,sfoara” este considerat tabu. Acesta evoca ,,franghia” cu care erau spanzurati in trecut razvratitii si pronuntandu-i numele atrageai ghinionul.

4)Femeia- prezenta la bord a unei femei poarta ghinion.

5)Florile taiate-este de neconceput pentru un marinar sa duca la bordul unei nave,deoarece risca sa dispara el insusi  in urmatoarea lui calatorie.  Acestea erau folosite doar la elaborarea coroanelor funerare,si aruncate in apa atunci cand un marinar isi pierdea viata.

6)Tatuajele:Se spune ca au o protectie puternica pentru cel care le poarta, deci marinarii se acopera de tatuaje indeosebi in zona inimii  cu o cruce, si pe brate deasemenea, ca semn al puterii. In Anglia se obisnuia ca unii marinari sa-si tatueze pe spate o cruce, ca atunci cand primeau o pedeapsa corporala, sa fie mai usoara.

Comediantii si superstitiile

Sunt oameni foarte superstitiosi , iar lumea teatrului este plina de credinte de acest fel.

 1) Sa nu porti verde pe scena:este o superstitie foarte puternica privind culoarea aceasta, fiind interzisa pe toate scenele, costumele, decoruri, s.a.m.d. Verdele este culoarea costumului lui Molière la ultima sa reprezentatie, atunci cand a murit pe scena. Mai probabil, costumele verzi erau odinioara considerate cauza mortii artistilor , deoarece erau vopsite cu oxid de cupru si cianura.

Verdele  nu este considerata culoarea ,,impielitatului” peste tot.In Italia de exemplu este violetul, in Regatul Unit al Marii Britanii este  verdele si albastrul. In Spania este galbenul, datorita faptului ca acea capa folosita de toreadori in luptele cu taurii era pe exterior rosie  iar pe interior era galbena, astfel galbenul era ultima culoare pe care animalul o vedea inainte de a i se da lovitura fatala.

 2)Garoafele:nu oferi niciodata unui actor garoafe, este de rau augur pentru cariera sa. In schimb, sa-i oferi trandafiri este foarte apreciat gestul. Dupa reprezentatie desigur,nu inainte.

3)Sa fluieri pe scena sau in culise: acestea ar atrage fluieraturile publicului in semn de nemultumire.

4)Sa pronunti cuvantul ,,coarda”:ca si pe vapoare, folosirea acestui cuvant este interzisa in teatre? Acest lucru evoca franghiile spanzuratilor  si mai sunt asociate cu franghiile de care se trag clopotele.Deci este semn rau.