Cetatea Alba Carolina-Romania,Alba Iulia

CETATEA ALBA CAROLINA este o fortareata cu bastioane ,construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul medieval Alba Iulia, pe Dealul Citadelei ,avand rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Hapsburgic asupra eforturilor militare ale Imperiului Otoman si de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Anterior epocii in care a fost construita, in acelasi loc s-au mai aflat alte doua fortificatii precedente:Castrul Roman al Legiunii a XIII -a Gemina (106 e.n. si Cetatea Medievala Balgrad (secolele XVI-XVII).

Expansiunea militara otomana spre Europa de Vest a luat sfarsit in 1683 sub zidurile Vienei prin biruinta armatelor austro-polone. Victoriosi ,Habsburgii au avansat militar si politic spre est eliberand de sub dominatia turcilor in 1687 Ungaria si in 1688 Transilvania,an dupa care trupele imperiale au ocupat principalele cetati locale,pe unele reamenajandu-le. Mai intai au fost construite fortificatii transilvane noi, de mai mica importanta. Edificarea unor mari fortarete a debutat abia dupa ce prin Tratatul de la Karlowitz, respectiv dupa 1718 prin cel de le Passarovitz, otomanii au renuntat la teritoriile din Transilvania,Banat si -vremelnic-Oltenia, in favoarea unui protectorat austriac.

Locuri pline de istorie. Locuri pe care nu trebuie sa le ratezi in calatoriile tale prin tara. Eu am vazut pentru prima data cetatea , in clasa a VII-a , intr-o excursie cu scoala. De atunci am mai fost de cateva ori, iar ultima data ,anul acesta,2019 luna iulie.

Din pacate ,formatul blogului meu nu suporta sa incarc filmuletele facute cu ocazia acestei vizite:ceremonialul de schimbare a garzii in Cetatea Alba Carolina. Daca totusi doriti sa le vedeti ,le gasiti pe pagina mea de facebook Dorina Dora Pricop. Pentru mine a fost principala atractie a vizitei, poate cea mai importanta.

Toate cele bune,si numai bine de la mine!!!! Va pup!!!