In loc de ,,noapte buna”

De multe ori ne trezim spunand fraza …….,,cand eram eu copil …..” Asta fac si eu,normal..Si nu ma pot abtine sa nu fac o comparatie intre trecut si prezent. .Revenind in ,,zilele noastre” cele pline de gadgeturi de tot felul ,care iti fac viata mai usoara,dar care te impiedica sa traiesti clipa,stau si cuget :cum vad copiii din ziua de azi , basmele si povestile copilariei?

Acestea fiind zise, revenind la subiect, adult fiind ,ma intreb daca chiar erau povestile care ne-au insotit copilaria asa de inocente cum le credeam la vremea aceea? Totul a pornit de la nepotica mea ,careia in fiecare seara-i placea sa-i spun o poveste. Si ca orice bunica iubitoare ,ma conformez la dorintele celor mici. Adica ,in limbajul de azi, imi dau un ,,update” si un ,,refresh” la memorie . Si incepand cu ,,a fost o data ca niciodata……” mi-am dat seama pe parcursul povestii ca sunt nevoita sa ,,sar” peste anumite fraze, care mi se pareau de domeniul fantasticului.Dar nu de fantasticul acela gen ,binele invinge intotdeauna raul ( oricum ,in viata de zi cu zi nu se intampla chiar asa) ,ci mai degraba un film horror ,la care stai cu frate-tau sub patura si nu stiti care se sperie mai tare

……

De-a lungul anilor am auzit,ascultat sau citit,desigur,o groaza de povesti. Si cu cine credeti ca am inceput? Desigur, cu Nica a lui Stefan a Petrei, din Humulesti,povestitorul nostru national:Ion Creanga.

 Nu am de gand sa va repet ,,Capra cu trei iezi" ,doar o sa citez cate o fraza din povestile pe care si voi desigur le cunoasteti.E suficient pentru a scoate in evidenta, brutalitatea si cruzimea povestilor copilariei noastre. Nu o sa mentionez titluri si autori.Sunt la fel de sigura ca si voi ati citit sau auzit povestile acestea si probabil o sa-mi dati dreptate.

                                         
                       ,,Ia fata asta si du-o in adancul padurii,ca nu rabd s-o mai vad in fata ochilor!Omoar-o si drept marturie  ca mi-ai indeplinit porunca sa-mi aduci plamanii si ficatul netrebnicei!" 


      ,,Daca vede lupul  si vede ca nu mai gaseste nimic,isi pune in gand una:asaza cele doua capete cu dintii ranjiti in feresti,de ti se pareau ca radeau pe urma unge toti peretii cu sange ca sa faca si mai mult in ciuda caprei,s-apoi iese si-si cauta de drum."                                 ,,Stii ceva ,barbate,raspunse femeia,maine-n zori luam copiii cu noi si-i ducem ande-i padurea mai deasa. Le facem un foc bun,le dam si cate-o imbucatura de paine si pe urma ne vedem de treburile noastre,iar pe ei-i lasam acolo. De nimerit ,n-or sa mai nimereasca drumul spre casa,de asta sunt sigura,si-n felul asta ne descotorosim de ei."                                              


 ,,Lua cutitul si spinteca burta lupului.Nu-i venea sa-si creada ochilor de mirare cand arunca o privire inauntru.Le vazu pe Scufita Rosie si pe bunica acesteia tremurand de frica. Lupul a fost atat de lacom ca le-a inghitit intregi."  


           ,,Alelei ! fecior de om viclean ce te gasesti:tocmai de aceea cu ce te-ai pazit n-ai scapat.Ei,ca bine mi te-am captusit! Acuma sa-mi spui tu cine esti,de unde vii si incotro te duci,ca de nu acolo iti putrezesc ciolanele!"           ,,Atunci se apucara la tranta,si se luptara ,pana cand zmeul baga pe Praslea in pamant pana la glezne;iar Praslea se opinti o data ,aduse pe zmeu si trantindu-l ,il baga in pamant pana in genunchi si-i taie capul."
Iar in loc de incheiere:stiu ca-mi plac povestile. Altfel nu as avea biblioteca plina de carti. Doar ca (poate exagerez) azi imi par mult mai crude si mai hidoase . Comparativ cu Peter Pan sau Degetica(exemplu).Si nu stiu cat sunt de potrivite pentru psihicul unui copil de gradinita.
  Am zis si eu:n-am dat cu paru'.