Dragobete versus Valentine’s day

Sf Valentin
O alta legenda spune ca Valentin era un preot foarte iubit de catre copii, tot din perioada imparatului Claudius al II-lea, perioada in care crestinii erau obligati sa se inchine zeilor. Valentin a refuzat acest lucru si a fost trimis in inchisoare unde a stat un an. In aceasta perioada, copiii ii trimiteau nenumarate scrisori si flori. Fiica gardianului, o fata oarba, era cea care ajuta acest schimb de scrisori intre Valentin si copii. Se spune ca atunci cand i-a venit sentinta de a fi omorat, Valentin s-ar fi rugat foarte mult pentru ca fata sa isi recapete vederea, minune care s-a si intamplat. Tanara a gasit un biletel pe care scria, “de la Valentinul tau”, expresie pe care oamenii o mai folosesc si in ziua de astazi, pe 14 februarie.
Sursa:internet
Calendarul Ortodox 2020 Februarie

An de an, pe 14 februarie, majoritatea oamenilor isi ofera cadouri sau flori si petrec momente romantice alaturi de “Valentinul” lor. Intreg orasul pare sa fie pregatit de sarbatoare in aceste zile, chiar si copiii fiind atrasi incet-incet in aceasta atmosfera, prin jocuri si activitati potrivite varstei lor.

Daca ne uitam atent in Calendarul Crestin Ortodox 2020, nu gasim pe 14 februarie , atat de vehiculata si imprumutata sarbatoare. In schimb ,in acelasi calendar 2020 luna iulie,ziua 30,gasim pe Sfantul Mucenic Valentin,pe care desigur multi dintre noi nici nu stiu ca exista . Dar e o simpla zi. Asa ca ,nu mai bine luam noi si sarbatorim sfintii altor calendare, ca si strainii se ,,omoara” dupa toate cele ale noastre? Ca sa nu mai spun ca este o adevarata industrie de ,,chinezarii” si toate alea, pentru a te face sa scoti banii din buzunare. Avem atatea traditii si obiceiuri ale noastre, dar le lasam uitate si promovam pe a le altora. Cum facem si de Haloween.

Pana dupa ’89 nimeni nu pomenea de ziua Sf Valentin, abia de vreo 15 ani a reusit sa se ,,lipeasca” si de cultura noastra cand noi avem Dragobetele pe 24 februarie . Nu trebuie sa ai o zi anume in care sa-ti declari dragostea, dar daca tot vrei sa o faci,fa-o de Dragobete:e de-al nostru,din popor.

Calendarul Ortodox 2020 iulie

Dragobetele sarbatoarea tineretii si a iubirii!


Dragobetele sarbatoarea tineretii si a iubirii! Cand se serbeaza Dragobetele?

Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală „Dragobetele sărută fetele!”

Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următorea zi de Dragobete. 

Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile