Călător pentru o zi

Daca ajungi în Maramureş, musai trebuie să vizitezi Săpânța, pentru că nu numai că a dat folclorului românesc pe inegalabilul Gheorghe Turda , dar şi pentru că numai acolo poți vedea unicul cimitir din lume în care moartea este luată în derâdere. Aşezată la 84 km de Municipiul Baia Mare, reşedința de județ şi la 15 km de Sighetu Marmației, Săpânța ți se înfățişează ca o comună de oameni harnici şi gospodari, că doar eşti în Maramureş, unde tradiția şi hărnicia sunt puse la loc de cinste.

Cimitirul Vesel din Săpânța după cum îi spune şi numele, te surprinde încă de la prima vedere prin culoare şi un soi de veselie,pe care n-o întâlneşti desigur când intri într-un țințirim . Parcă nici nu eşti într-un loc unde işi dorm somnul cel de veci oameni care s-au născut şi au crescut in Săpânța.

Creatorul acestui loc unic în lume este meşterul popular local, Stan Ioan Pătraş care-şi doarme şi el somnul de veci în acest cimitir. Cruci sculptate în lemn cu migală si trudă ,cu versuri populare făcute simplu cu expresii locale în care se glindeşte viața celui care zace sub glie. După cum îmi spunea îngrijitorul cimitirului, locurile de veci sunt vândute pe bani grei ,existând chiar liste de aşteptare, unii oameni muncind o viață întreagă pentru a-şi putea plăti locul în Cimitirul Vesel. Cel care ciopleşte astăzi crucile, este fostul ucenic al lui Stan Ioan Pătraş, Dumitru Pop Tincu care lucrează chiar în vechiul atelier al meşterului.

Va ofer spre încantare doar câteva din fotografiile făcute într-o duminică de iulie, cam la 35° C , iar dacă vreodată ajungeți prin Maramureşul meu drag ,nu uitați să faceți o vizită la

Cimitirul Vesel din Săpânța !

2 comentarii

Comentariile sunt închise